PARFORHOLDETS 2. RUM

OPMÆRKSOMHED

Skal man bevare glæden ved hinanden, må man give hinanden opmærksomhed – livet igennem.

For mig betyder det enormt meget at blive lyttet til. Så føler jeg mig set og elsket

Maria Langer

Opmærksomhed er fundamentet i parforholdet, fordi opmærksomhed er den mest grundlæggende byggesten i kærlighed.

5 typiske udfordringer for OPMÆRKSOMHED

 1. Jeg vil gerne give min partner mere opmærksomhed i hverdagen, men bliver ofte forstyrret af børn eller arbejdsopgaver.
 2. Vi har travlt, og det er svært at få prioriteret kærestetid, hvor vi kan være alene sammen.
 3. Jeg har ikke lyst til at give min partner opmærksomhed, når jeg ikke selv bliver mødt med interesse.
 4. Vi kommer til at tage hinanden for givet.
 5. Vi får koordineret hverdagen, men vi får sjældent talt om de ting, som optager os.
 1.  

5 typiske udfordringer
for OPMÆRKSOMHED
 1. Jeg vil gerne give min partner mere opmærksomhed i hverdagen, men bliver ofte forstyrret af børn eller arbejdsopgaver.
 2. Vi har travlt, og det er svært at få prioriteret kærestetid, hvor vi kan være alene sammen.
 3. Jeg har ikke lyst til at give min partner opmærksomhed, når jeg ikke selv bliver mødt med interesse.
 4. Vi kommer til at tage hinanden for givet.
 5. Vi får koordineret hverdagen, men vi får sjældent talt om de ting, som optager os.
ARTIKEL

Din opmærksomhed er guld værd

Studier viser, at opmærksomhed er en af de vigtigste byggesten, når vi skal bygge bro mellem vores egen og vores partners verden. Den opmærksomhed, vi giver hinanden, lægger fundamentet til et trygt og godt parforhold.

Når vi f.eks. lytter nærværende til hinanden, sender et smil, har ’kærestetid’ eller bare griner sammen, bliver vi bedre til at forstå, acceptere og sætte pris på hinanden. Den form for positiv opmærksomhed giver gode forudsætninger for, at det gode ved parforholdet trumfer det vanskelige.

Opmærksomhed kan skabes i små hverdagsøjeblikke i form af et kærligt knus på vej ud ad døren eller en sød sms. Den skabes dog også, når vi bruger længere tid sammen og f.eks. går en uforstyrret tur hånd i hånd. Det er ikke så afgørende, hvad vi laver sammen. Det afgørende er, at vi er sammen på en nærværende måde.

Vores opmærksomhed ændrer sig over tid

De fleste par, som lige har mødt hinanden, kan typisk ikke lade være med at give hinanden udelt og uforstyrret opmærksomhed. De tager på ferier, bruger tid på at tale med hinanden, har dejlig sex og laver ofte sjove ting sammen.

Forskning viser, at sådanne nærværende aktiviteter styrker den følelsesmæssige forbindelse i parforholdet.

Men hverdagen i et længerevarende parforhold er mere end det. Den består også af tøjvask, regninger og sure pligter, som ikke altid bringer de mest positive sider frem i os selv – eller i parforholdet.

Med tiden kan det ske, at vi kommer til at overse eller helt undlader at give plads til de mere lette og sjove sider i parforholdet. Gradvist får vi måske planlagt et liv, hvor vi laver alle de spændende aktiviteter på arbejdet, med vores børn eller med vennerne – men ikke med hinanden.

Den opmærksomhed, vi giver hinanden i parforholdet, vil naturligt forandre sig over tid. Vi kan ikke forvente, at vi i et længerevarende parforhold skal vise hinanden den samme form for opmærksomhed, som da vi var nyforelskede.

Men opmærksomheden til hinanden som den mest grundlæggende form for kærlighed, er vi nødt til at bevare. Som at drikke en kop kaffe, grine ad en youtube-video eller se en tv-serie sammen.

Lykkes vi med det, er der ikke alene gode chancer for, at vi kan holde liv i den varme forbindelse. Vi skaber også et solidt fundament for vores parforhold, så det kan holde på den lange bane. 

Fra forskning ved vi, at vi har større chancer for at skabe et velfungerende parforhold, hvis vi gør os umage med at besvare hinandens henvendelser

Udsivning af positiv opmærksomhed

En almindeligt forekommende tendens i parforholdet er desværre en langsom udsivning af positiv opmærksomhed. Uden at tænke over det holder vi ofte op med at dele vores inderste tanker og følelser med hinanden.

Fortsætter det sådan, vil nærheden og varmen i parforholdet langsomt reduceres, og vi kan komme til at udvikle et mønster, hvor vi bliver mere negative end positive overfor hinanden. De sider hos vores partner, som vi i starten af parforholdet var fascinerede af, kan nu blive en kilde til frustration, konflikt og distance imellem os.

På den lange bane vil et sådant mønster gå ud over samhørigheden mellem os. Vi kan ende med at leve i et parforhold, hvor vi bliver fjerne, kolde og i værste fald ligeglade med hinanden.

I den situation kræver det mod at tage hul på den vigtige samtale, hvor vi prøver at nærme os hinanden igen.

Skal vi bevare – eller endda genskabe – den følelsesmæssige forbindelse i parforholdet, skal vi turde dele vores inderste tanker og følelser med hinanden. Vover vi at dele det svære og sårbare, og formår vi at lytte til hinanden med gensidig opmærksomhed, forstærker vi fundamentet i vores parforhold.

Besvar hinandens henvendelser

I bund og grund handler dette rum i parforholdet om at være imødekommende og opmærksomme på hinanden i dagligdagen, når vores partner henvender sig til os om stort og småt.

Virkeligheden i en travl hverdag er, at børn, mails, oprydning og supermarkedstilbud hele tiden kalder på os. Men hvis vi vedvarende distraheres og gentagne gange ignorerer hinandens henvendelser, mister vi langsomt forbindelsen til hinanden.

Fra forskning ved vi, at vi har større chancer for at (gen)skabe et godt parforhold, hvis vi gør os umage med at besvare hinandens henvendelser.

Vi modtager dagligt mange invitationer til kontakt, og der er selvfølgelig øjeblikke, hvor vi ikke kan give vores fulde opmærksomhed. Det kan være, vi er ved at lave aftensmad, skrive en mail eller lege med børnene. Men også her kan vi med et nik, en kort sætning eller et smil vise vores partner, at vi har hørt ham eller hende.

Lignende studier har vist, at den måde, vi siger ’hej’ til hinanden på, siger meget om, hvordan par har det sammen.

Ingen bliver lykkelige af at føle sig overset, usynlig eller uvelkommen i sit eget hjem. Derfor kan det være en god vane at få sagt ordentlig godmorgen, goddag og godnat – ikke kun til børnene, men også til hinanden – og gerne med et kram, kys og øjenkontakt.

Husker vi således at besvare hinandens henvendelser – i hvert fald ind imellem – og holder vi fast i at sige ordentligt ’hej’, er vi på vej til at styrke et trygt forhold til hinanden.

Tilmeld dig

Tilmeld dig Parguiden

Styrk dit parforhold og få mails med masser af inspiration – direkte i din indbakke.

Se et eksempel på en mail her 

Vi glæder os til at dele vores bedste inspiration med dig.

Form - Parguiden på selve siden

4 GODE RÅD

Sådan viser du din partner opmærksomhed

Vis interesse, når din partner fortæller noget

I løbet af en dag kommer din partner med mange små henvendelser til dig, og du kan ikke altid svare med stort engagement. Men skal I bevare glæden i parforholdet, er det vigtigt helt generelt at vise interesse.

Prioriter 'kærestetid' i hverdagen

Det er ikke en romantisk weekendtur, der redder dit parforhold. Det er derimod de små stunder i hverdagen, hvor du og din partner viser hinanden interesse og tager jer tid til at være kærester.

Del dine tanker og følelser med din partner.

Hvis du fra tid til anden deler dine inderste tanker og følelser med din partner, og han eller hun gør det samme med dig, kan I bevare en fortrolighed og et dybere kendskab til hinanden, som er afgørende for et godt parforhold.

Kig hinanden i øjnene i lidt længere tid ad gangen.

Hvis du ofte prioriterer at se din partner rigtigt i øjnene – og gerne uden brug af ord – kan det medføre en gensidig opmærksomhed, som styrker samhørigheden i parforholdet.

Læs mere om

OPMÆRKSOMHED

De fire parforholds-eksperter

GRATIS INSPIRATION

til dit parforhold

Få vores bedste viden og inspiration til, hvad der giver et velfungerende parforhold.

Modtag hver femte dag en spændende mail fra Parguiden. Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik. 

Form - Pop-up for Parguiden