”Du kan dit shit, Janus!”

Billede af Janus Lindgaard

For familiebehandler i Syddjurs Kommune, Janus Lindgaard, var det et stort kompliment at modtage fra en mand, som sammen med sin kone, var i parterapi hos ham. Vi har talt med Janus om, hvordan arbejdet med ’Vores Parforhold’ har gjort ham til en bedre terapeut.

Skrevet af kommunikationsmedarbejder Ellen Nybo

Du har været familiebehandler i 8 år i Syddjurs Kommune. Hvorfor valgte du det?
For 10 år siden var jeg leder af en døgninstitution, og jeg blev i den forbindelse tilbudt at få efteruddannelse i form af systemisk narrativ familiebehandling. Det tog jeg imod, og da døgninstitutionen senere lukkede, var det naturligt, at jeg brugte den uddannelse som familiebehandler i kommunen.

Hvad tænkte du, da du blev præsenteret for ’Vores Parforhold’?
Det gav virkelig meget mening. Hele den teoretiske baggrund for det her projekt, i forhold til at børnene bliver symptombærere for forældrenes konfliktniveau, har jeg kunnet se mange år i mit virke. Det er nu blevet begrundet endnu mere i form af den evidens, lektor Tea Trillingsgaard fra Aarhus Universitet kom med. Og så er sagen jo, at vi ville alligevel være stødt på de her familier, men måske bare senere i et forløb og med flere komplikationer. Så jo tidligere vi kan komme ind i familierne og hjælpe, desto bedre er det. Og det taler Vores Parforhold jo rigtig godt ind i.

Hvad har det givet dig som familiebehandler at stifte bekendtskab med IBCT-metoden?
Jeg er klart blevet en bedre terapeut. Det virker rigtig godt for mig, at jeg har en ramme og nogle holdepunkter i terapien. Det sikrer blandt andet, at begge i parret bliver hørt på en god måde. Så jeg oplever, at det har været mere virksomme og hjælpsomme terapier med denne metode.

Hvad er noget af det mest virksomme i metoden?
Det her med at få deep-analysen op på en planche har været virkelig godt. Når parret står og kigger på det og kan se sig selv, så oplever jeg meget ofte, at de gamle tandhjul i parrets dynamikker begynder at knage lidt. Så kan parret pludselig forstå, hvorfor de reagerer sådan på hinanden. Der genvinder de empatien for hinanden. Det er stort.

Hvad har overrasket dig i arbejdet med parrene på Step 3?
Jeg har haft par, der har haft så meget med i bagagen i form af eksempelvis utroskab, psykisk sygdom, alkohol, osv. Og der har jeg skruet mine forventninger ned fra starten og tænkt, at den blev nok svær. Men der er jeg blevet overrasket over, at hvis man laver samarbejdsalliance og bruger metoden, så kommer der mange egenskaber og ressourcer frem ved de her mennesker, som de ikke selv troede de havde. 

Hvilke tilbagemeldinger har du fået fra parrene?
Jeg sad med et par forleden, som jeg har haft længe. Jeg spørger: Er det stadig investeringen værd at komme herind? Og så kigger de på hinanden og siger: ”Herinde går der længere tid, inden vi ryger i konflikt. Her har vi tid til at kigge på hinanden og forstå intentionen bag hinandens handlinger.”
Og det er nok det, som mange oplever. Parrene har et rum til fordybelse og forståelse af hinanden, og med IBCT-metoden kan jeg skabe en struktur, som tilmed gør rummet mere afslappet.

Er der noget, der har været særlig betydningsfuldt for dig i feedbacken fra parrene?
Jeg fik en kommentar den anden dag fra en mand, jeg har haft i terapi sammen hans kone. I starten var det hans kones projekt at komme i terapi, og han havde modstand på det hele. Han er en stor gut, der er opvokset med vold. Men her forleden, der rejste han sig op under terapien og udbrød: ”Du kan dit shit, Janus”. Det var nok det største kompliment, jeg meget længe har fået.

 


Læs også

Billede - par der krammer

Ny stor bevilling til Vores Parforhold

Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet har modtaget endnu en bevilling til Vores Parforhold. Det bringer os et skridt tættere på ambitionen om at hjælpe samtlige danske par.

Læs mere
Billede af Janus Lindgaard

Du kan dit shit, Janus

Janus Lindgaard er familiebehandler i Syddjurs Kommune. Vi har talt med Janus, som oplever, at arbejdet med ’Vores Parforhold’ har gjort ham til en bedre terapeut.

Læs mere
Portræt Johanne Hyldgaard Bach

Et Parfokus kan virkelig hjælpe par

JOHANNE BACH, PARFOKUS VEJLEDER: "Nogle par har givet udtryk for, at det er lidt sært at skulle involvere mig i deres parforhold, når det foregår over en skærm. Dette oplever jeg dog kun er helt i...

Læs mere
Benny Dein portræt

Vi ser, hvor afgørende det er for børnene

BENNY DEIN, FAMILIEKONSULENT IKAST-BRANDE KOMMUNE: "Jeg ser et potentiale i, at sådanne forløb først og fremmest kan være med til at fjerne sten i skoen, dér hvor relationen mellem forældrene ikke fungerer så godt, og hvor...

Læs mere
Mette Bjørnvig

Ting tager tid

Vi er kommet rigtig godt fra start med Vores Parforhold i Mariagerfjord Kommune. Kommunikationsstrategien er implementeret, og bl.a. er der på alle skoler og …

Læs mere

På en ny mission

Vi ved, at det har konsekvenser for børn at leve i et hjem, hvor der er store konflikter imellem forældrene. Det øger risikoen for at udvikle f.eks. angst, depression …

Læs mere

Indsatsen er kommet godt fra start

Det er utroligt opmuntrende for mig at opleve jeres store engagement og faglige dygtighed. Det mærkede jeg på vores ’kick off’ i februar, og det kommer også til udtryk, når …

Læs mere