Parfokus giver par mere fleksibilitet og mindre pres end klassisk parterapi

Portræt af Thea Mortensen

På Step 2 kan par få tildelt onlineforløbet Parfokus. Men hvad går programmet egentlig ud på, og hvad får man som par ud af det? Vi har talt med Parfokus-vejleder og kandidatstuderende i psykologi på Aarhus Universitet, Thea Marie Mortensen.

Interview foretaget af kommunikationsmedarbejder Ellen Nybo

Hej Thea, kan du starte med at fortælle, hvad Parfokus er i overskriftsform?
Parfokus er et online selvhjælpsprogram, der oprindeligt kommer fra USA. Formålet med programmet er at styrke pars trivsel og dermed også styrke børns trivsel. Så det passer rigtig godt til Vores Parforhold.

Inden vi kommer ind på detaljerne i Parfokus, så fortæl mig lige – hvad kan programmet bidrage med, som almindelig parterapi ikke kan?
Det jeg hører er, at mange par synes, det er nemmere at deltage i et onlineforløb som Parfokus i stedet for at møde op til fysisk parterapi. Det skyldes særligt to ting: 1) Fleksibilitet – Parfokus kan tilpasses en travl hverdag. Parrene kan arbejde med programmet, når det passer dem, f.eks. efter arbejde eller i weekenden. 2) Mindre pres – Det kan være svært at tale om problemer i parforholdet, især hvis man ikke er vant til det. I fysisk parterapi skal man ofte svare på spørgsmål relativt hurtigt, og det kan gøre nogle usikre eller tavse. I Parfokus starter modulerne med, at parrene arbejder individuelt med spørgsmål og øvelser, så der er tid til refleksion og at tænke sig om.

Hvordan er programmet struktureret?
Par har otte uger til at gennemføre programmet, og på de otte uger skal parrene igennem tre overordnende moduler. 1) Stop-Op-modulet 2) Forstå-modulet og 3) Accept-og-forandringsmodulet. Undervejs får parrene fem vejledersamtaler af hver 20 minutters varighed med en Parfokus-vejleder.

Hvad er din rolle som vejleder?
Min rolle er overordnet at støtte parret til at gennemføre Parfokus-programmet. Det gør jeg for det første ved at introducere programmet til parret i en velkomstsamtale. Derefter er min opgave som vejleder at understøtte, evaluere og anerkende deres fælles arbejde med programmet og hinanden. Vi skal gerne booste det gode, der er sket imellem dem gennem programmet, og hvad de har lært.

Hvad skal parret gøre i Stop-Op-modulet?
I Stop-Op-modulet skal de finde ud af, hvad der er sværest for dem hver især i parforholdet at arbejde på. Derudover skal de bl.a. svare på spørgsmål om personlighed og stress. Til vejledersamtalen hjælper vi med at finde ud af, hvilken problemstilling de sammen skal arbejde på. Det kalder vi ”at finde den væsentligste bekymring”. Det kunne være: ”Vi går i forsvarsposition frem for at være kærlige mod hinanden” eller ”Hvor blev den fysiske intimitet af?” eller ”Vi skal genopbygge tillid efter affære”. Ofte vil parrene gerne fokusere deres arbejde på kommunikation og følelsesmæssig intimitet.

Formulerer parret selv den væsentlige bekymring eller hjælper du dem?
Vi som vejleder foreslår dem ofte en sætning, som kan være den væsentlige bekymring – selvfølgelig baseret på, hvad vi har talt om til vejledersamtalen. Men det skal være en sætning, som begge parter kan forstå. For det fremadrettede arbejde skal tage udgangspunkt i denne problematik.

Så kommer de til Forstå- modulet – hvad sker der her?
Ja det er jo ofte her magien sker. For formålet med dette modul er at få en fælles forståelse for årsagen til deres problem. Det gør de bl.a. igennem en såkaldt DEEP-analyse, som de skal lave. Det går ud på, at de skal kigge på, hvordan faktorer som forskelle, stress, følelser og kommunikation påvirker deres væsentligste bekymring. Mange par får aha-oplevelser her. F.eks. ”Min partner kan ikke tale om følelser, for det har han aldrig lært, så det har ikke noget med mig at gøre, når han ikke siger, hvordan han har det”. Frem for at man bare giver sin partner skylden, så forstår man pludselig begges andele i problemet. Man får nemmere ved at acceptere og rumme hinanden, som man er.

Accept- og forandringsmodulet – det lyder også lovende?
Ja, for nu bliver vi løsningsorienterede. Her skal parrene finde ud af, hvad de konkret vil arbejde med. Det handler om at hjælpe dem med at konkretisere de løsninger og adfærdsændringer, de vil prøve af. Det kunne være, at man vil øve sig på at være mere lyttende, eller man øver sig på at tage time-out, når man bliver vred. Eller blive bedre til at sige undskyld. Det er meget lavpraktiske ting.

Og her er parrene så ved at være færdige med Parfokus. Kan du mærke forskel fra du starter til du slipper dem?
Ja i høj grad. Jeg ser langt flere sænkede skuldre end anspændthed til sidst. Det er som de har fået mere fælles sprog for deres konflikter.

Hvordan fungerer det, at alt foregår online?
Der er mange, der køber ind på præmissen, og man kan godt fornemme parrene til trods for skærmen imellem os. Nogle gange kan teknikken drille, men det kan tage det anspændte ud af samtalen, og det bliver mere uformelt.

Hvad har du selv lært ved at være Parfokus-vejleder?
Særligt DEEP-analysen, har gjort indtryk på mig – også helt personligt. Når du først har forstået hvilke mønstre, der er på spil, så er det svært ikke at se mønstret hele tiden. Og så synes jeg, at det er et virkelig spændende job, fordi jeg er psykologi-studerende. Endeligt: det jeg ser hos alle par er, at alle gør deres bedste ud fra deres givne situation, overskud og ressourcer. De knokler med programmet og hinanden, for ofte vil de hinanden det bedste.

 


Læs også

Portræt - Johannes Thomsen

IT-platform under ombygning

Sammen med dygtige programmører er vi i gang med at sikre, at systemet bag Vores Parforhold om kort tid står stærkere og mere smidigt end tidligere.

Billede - par der krammer

Ny stor bevilling til Vores Parforhold

Center for Familieudvikling og Aarhus Universitet har modtaget endnu en bevilling til Vores Parforhold. Det bringer os et skridt tættere på ambitionen om at hjælpe samtlige danske par.

Billede af Janus Lindgaard

Du kan dit shit, Janus

Janus Lindgaard er familiebehandler i Syddjurs Kommune. Vi har talt med Janus, som oplever, at arbejdet med ’Vores Parforhold’ har gjort ham til en bedre terapeut.

Uden parterapi var de gået fra hinanden

Catrine og Thomas med to børn var allerede flyttet fra hinanden, da de fik hjælp gennem Vores Parforhold. Uden hjælp havde bruddet været permanent, mener de.

To nye kommuner – og flere på vej

To nye kommuner, en sjællands og en jysk, bliver de næste samarbejdspartnere omkring Vores Parforhold. Det en stor glæde, at antallet af partnere vokser.

Portræt Johanne Hyldgaard Bach

Et Parfokus kan virkelig hjælpe par

JOHANNE BACH, PARFOKUS VEJLEDER: "Nogle par har givet udtryk for, at det er lidt sært at skulle involvere mig i deres parforhold, når det foregår over en skærm. Dette oplever jeg dog kun er helt i...Læs mere

Benny Dein portræt

Vi ser, hvor afgørende det er for børnene

BENNY DEIN, FAMILIEKONSULENT IKAST-BRANDE KOMMUNE: "Jeg ser et potentiale i, at sådanne forløb først og fremmest kan være med til at fjerne sten i skoen, dér hvor relationen mellem forældrene ikke fungerer så godt, og hvor...Læs mere

Mette Bjørnvig

Ting tager tid

Vi er kommet rigtig godt fra start med Vores Parforhold i Mariagerfjord Kommune. Kommunikationsstrategien er implementeret, og bl.a. er der på alle skoler og …

På en ny mission

Vi ved, at det har konsekvenser for børn at leve i et hjem, hvor der er store konflikter imellem forældrene. Det øger risikoen for at udvikle f.eks. angst, depression …

Indsatsen er kommet godt fra start

Det er utroligt opmuntrende for mig at opleve jeres store engagement og faglige dygtighed. Det mærkede jeg på vores ’kick off’ i februar, og det kommer også til udtryk, når …

De fire parforholdeksperter
Vores parforholds-eksperter

BLIV KLOGERE

... på dit parforhold

Få vores bedste viden om, hvad der giver et velfungerende parforhold. Alt sammen baseret på forskning og mere end 20 års erfaring fra arbejde med par.

Modtag ca. hver femte dag en spændende mail fra Parguiden. Det er helt gratis. 

Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik. 

Form - Pop-up for Parguiden