For sundhedsplejerske Dorte Davidsen kom introduktionen af Vores Parforhold i Hedensted Kommune som en længe ventet gave i arbejdet med forældre og børn.
For sundhedsplejerske Dorte Davidsen kom introduktionen af Vores Parforhold i Hedensted Kommune som en længe ventet gave i arbejdet med forældre og børn. Hun har hurtigt fundet en god måde at introducere indsatsen på, og så gør hun en dyd ud af at følge op på par, som vil tage et Par-tjek.
Interview foretaget af kommunikationsmedarbejder Ellen Nybo
Hej Dorte – lad mig lige starte med at høre, hvor længe har du været sundhedsplejerske?
Jeg har været sundhedsplejerske i 20 år. Jeg ville oprindeligt gerne være jordemoder, fordi det at arbejde med børn og familie, var jeg så fascineret af. Men så fik jeg selv børn, og så blev det lidt sværere det med jordemor. Så blev det sundhedsplejerske i stedet. Jeg arbejder både med skolebørn og småbørn, og det giver så meget mening for mig.
Hvad tænkte du, da du hørte om Vores Parforhold første gang?
Jeg tænkte lynhurtigt ”wow”, da Heidi Sartov (tovholder i Hedensted Kommune) præsenterede det på et personalemøde. Vi var 14 sundhedsplejersker samlet på det møde, og alle synes, at det var spændende, da vi netop har manglet sådan en type tilbud til par. At kunne hjælpe familien godt videre på den måde med indsatser, der passer til, hvor godt eller skidt, man har det som par, giver så god mening. Så jeg er helt høj på det projekt.
Hvordan bruger du konkret Vores Parforhold i dit arbejde som sundhedsplejerske?
Mit arbejde som sundhedsplejerske handler jo om meget mere end blot at måle, veje og vurdere en baby. Det er nærmest sekundært. Det vigtigste er de samtaler, jeg får med mor eller far – eller begge – når jeg er på besøg. Her skal jeg mærke hvordan stemningen er i hjemmet, og hvordan mor f.eks. har det. I forbindelse med de samtaler, og hvis jeg kan mærke, at der er nogle, som har det svært, så fortæller jeg om Vores Parforhold.
Oplever du at forældre er villige til at sige, at de har det svært?
Jeg kender som regel familien, fordi jeg har været der meget – flere familier er jeg jo hos med både første, andet og måske tredje barn. Så jeg kan fornemme meget. Og så nogle gange, hvis de ikke selv siger noget, så siger jeg: “Jeg synes, at du er lidt stille i dag – er det rigtigt mærket?”. Og så siger de tit: ”Ja det er rigtigt”. Og ad den vej kan jeg måske komme til at tale om Vores Parforhold.
Hvordan præsenterer du Vores Parforhold helt konkret for forældrene?
Det er faktisk ikke så svært. Jeg har jo folderen med ud til alle mine besøg – også 1.5 års besøget. Når vi har talt lidt sammen, og jeg har fornemmet lidt, hvordan det står til, så siger jeg måske: ”Jeg kan høre, at det er lidt svært for jer – vi har faktisk et godt tilbud til jer.” Så slår jeg som regel op på de sider i folderen, hvor de forskellige steps bliver illustreret, og så fortæller jeg parret, hvordan det fungerer og hvilke tilbud der er. Så bliver de interesserede og vil gerne læse lidt mere. Som regel siger jeg så også til dem, at de skal sætte god tid af til tage et Par-tjek, og måske skulle de få en bedsteforælder til at passe lillemanden, imens de gør det?
Hvis det er et par, som har det ekstra svært, vil jeg som regel foreslå, at vi tales ved igen inden for en uges tid, så jeg følger op på, hvordan det går, og om de har fået taget et Par-tjek.
Hvordan reagerer forældrene på tilbuddet om hjælp til parforholdet?
Mange er meget positive, og så er det helt vildt vigtig, at de kan deltage i det anonymt. Det betyder meget for parrene, at deres svar i Par-tjek ikke registreres af kommunen eller måske arbejdspladsen. Mange forældre kan jo være bange for, at nogle vil pege fingre ad dem, hvis de har udfordringer i parforholdet, og måske sætte spørgsmålstegn ved om de er gode nok forældre. Derfor er anonymiteten vildt vigtig.
Hvor tydelig er du overfor forældrene omkring sammenhængen mellem børns trivsel og forældres trivsel, som jo bl.a. er derfor, at Vores Parforhold er skabt?
Jeg italesætter meget tidligt, at det er vigtigt, at I har det godt som forældre – at de skal have parforholdet til at fungere. Så siger jeg måske: ”Vi ved jo faktisk, at hvis man er lidt ked af det, så påvirker det vores børn – det bliver mærket og aflæst af jeres lille baby. De mærker anspændtheden og jeres monotone måde at være på. Så det er vigtigt, at I ikke kun har blik for jeres baby, men også for hinanden”.
Hvad siger forældrene til det?
Rigtig mange af forældrene er faktisk allerede klar over sammenhængen mellem en glad mor og et glad barn. De nikker genkendende til det, og kan sætte ord på, hvornår det er ekstra udfordrende, f.eks. hvis de har fået for lidt søvn. Forældrene kender godt sammenhængen, men er samtidig lige i en periode, hvor de er presset. Og netop derfor prøver jeg også at forklare dem, at Vores Parforhold er en hjælp, der kan tilpasses og bruges i det omfang, som de nu kan overskue – og at et Par-tjek i første omgang kun tager 20 minutter at gennemføre.
Tak for din store indsats for at udbrede kendskabet til Vores Parforhold, Dorte.
For sundhedsplejerske Dorte Davidsen kom introduktionen af Vores Parforhold i Hedensted Kommune som en længe ventet gave i arbejdet med forældre og børn.
Psykolog Mathias Rolskov fra Styrk Familerne fortæller om, hvad han typisk støder på i supervisionen omkring Vores Parforhold.
På Step 2 kan par få tildelt onlineforløbet Parfokus. Men hvad går programmet egentlig ud på, og hvad får man som par ud af det?
En netop udgivet evalueringsrapport fra Aarhus Universitet kommer med en klar konklusion: Indsatsen virker!
For Belinda og Søren Clausager kom tilbuddet om gratis parterapi i Vores Parforhold ”som sendt fra himlen”.
Sammen med dygtige programmører er vi i gang med at sikre, at systemet bag Vores Parforhold om kort tid står stærkere og mere smidigt end tidligere.
Et igangværende ph.d.-projekt på Aarhus Universitet sætter fokus på hjælp-til-selvhjælp delen af Vores Parforhold.
Styrk Familierne og Aarhus Universitet har modtaget endnu en bevilling til Vores Parforhold. Det bringer os et skridt tættere på ambitionen om at hjælpe samtlige danske par.
Janus Lindgaard er familiebehandler i Syddjurs Kommune. Vi har talt med Janus, som oplever, at arbejdet med ’Vores Parforhold’ har gjort ham til en bedre terapeut.
Catrine og Thomas med to børn var allerede flyttet fra hinanden, da de fik hjælp gennem Vores Parforhold. Uden hjælp havde bruddet været permanent, mener de.
To nye kommuner, en sjællands og en jysk, bliver de næste samarbejdspartnere omkring Vores Parforhold. Det en stor glæde, at antallet af partnere vokser.
Hvordan foregår en rådgivning egentlig hos Partelefonen? Nu kan du komme med bag kulissen og få et indblik i telefonrådgivernes arbejde.
På godt et år er podcasten Vores Parforhold blevet afspillet omtrent 35.000 gange, og den afspilles fortsat tusind gange ugentligt. Vært for podcasten, Mattias Stølen Due, ser et stort potentiale.
Som led i forskningen har lektor Tea Trillingsgaard og hendes forskningsenhed opstillet tre hypoteser forud for implementeringen af Vores Parforhold. Hvad går hypoteserne ud på?
JOHANNE BACH, PARFOKUS VEJLEDER: "Nogle par har givet udtryk for, at det er lidt sært at skulle involvere mig i deres parforhold, når det foregår over en skærm. Dette oplever jeg dog kun er helt i...Læs mere
HANNE N. FENTZ, FORSKER PÅ AARHUS UNIVERSITET: "Ud af den gruppe, der får adgang til Step 2, accepterer ca. 40% selv et tilbud, før vi kontakter dem, hvilket tyder på, at de har en motivation for...Læs mere
BENNY DEIN, FAMILIEKONSULENT IKAST-BRANDE KOMMUNE: "Jeg ser et potentiale i, at sådanne forløb først og fremmest kan være med til at fjerne sten i skoen, dér hvor relationen mellem forældrene ikke fungerer så godt, og hvor...Læs mere
Vi er kommet rigtig godt fra start med Vores Parforhold i Mariagerfjord Kommune. Kommunikationsstrategien er implementeret, og bl.a. er der på alle skoler og …
Vi ved, at det har konsekvenser for børn at leve i et hjem, hvor der er store konflikter imellem forældrene. Det øger risikoen for at udvikle f.eks. angst, depression …
Det er utroligt opmuntrende for mig at opleve jeres store engagement og faglige dygtighed. Det mærkede jeg på vores ’kick off’ i februar, og det kommer også til udtryk, når …
Få vores bedste viden om, hvad der giver et velfungerende parforhold. Alt sammen baseret på forskning og mere end 20 års erfaring fra arbejde med par.
Modtag ca. hver femte dag en spændende mail fra Parguiden. Det er helt gratis.
Du kan altid afmelde dig med et enkelt klik.